gastronomia

Czy pizzeria to opłacalny biznes?

Pizzeria to działalność gospodarcza, która, od wielu lat cieszy się powodzeniem w Polsce. Częściowo jest to związane z prostotą w wykonaniu i konsumpcji, a z drugiej strony z różnorodnością opcji oraz produktów, które możemy użyć do placka. niedawno można spostrzec wzrost konkurencji wśród pizzerii w różnych miejscowościach, w tym także we Wrocławiu.

Nowy trend weselny – co zmienia w branży restauracyjnej?

Bardzo często pary młode odchodzą od przygotowywania tradycyjnych wesel. Alternatywą są dla nich poczęstunki ślubne z bliskimi. Dla zarządców restauracji jest to duże wyzwanie, a zarazem możliwość, by zyskać większy przychód. W jaki sposób z przyjęciami ślubnymi dają radę restauratorzy w dużych polskich miastach?

Zakładanie lokalu gastronomicznego w czasach epidemii – czy to dobry plan?

Trudno nie zgodzić się, że pandemia wirusa odbiła się ogromnym echem na całym globie. Można sądzić, że biznesy gastronomiczne bardzo ucierpiały w pandemicznej sytuacji. Co prawda, z początku sytuacja epidemiczna zdziwiła każdego z nas. Z biegiem czasu, kierownicy knajp uzyskując nowe doświadczenie i zmieniając nieco swój schemat funkcjonowania, rozwinęli swoje restauracje na zupełnie nowym, nieznanym dotąd polu. Okazało się że, to właśnie restauracje były jednym z wielu działów gospodarki, które doskonale poradziły sobie w nowej sytuacji.