gastronomia

Bezpieczny transport substancji niebezpiecznych w gastronomii. Co warto wiedzieć?

Choć nie każdy uświadamia sobie, przewóz środków szkodliwych odnosi się również do branży gastronomicznej oraz sektora produktów spożywczych. Natomiast prawidłowe przewożenie materiałów, typu butle gazowe czy środki czyszczące ma ogromne znaczenie dla ochrony ludzi oraz otoczenia. Taki transport powinien się odbywać w zgodzie z obowiązującymi normami.

Czy pizzeria to opłacalny biznes?

Pizzeria to działalność gospodarcza, która, od wielu lat cieszy się powodzeniem w Polsce. Częściowo jest to związane z prostotą w wykonaniu i konsumpcji, a z drugiej strony z różnorodnością opcji oraz produktów, które możemy użyć do placka. niedawno można spostrzec wzrost konkurencji wśród pizzerii w różnych miejscowościach, w tym także we Wrocławiu.

Nowy trend weselny – co zmienia w branży restauracyjnej?

Bardzo często pary młode odchodzą od przygotowywania tradycyjnych wesel. Alternatywą są dla nich poczęstunki ślubne z bliskimi. Dla zarządców restauracji jest to duże wyzwanie, a zarazem możliwość, by zyskać większy przychód. W jaki sposób z przyjęciami ślubnymi dają radę restauratorzy w dużych polskich miastach?

Zakładanie lokalu gastronomicznego w czasach epidemii – czy to dobry plan?

Trudno nie zgodzić się, że pandemia wirusa odbiła się ogromnym echem na całym globie. Można sądzić, że biznesy gastronomiczne bardzo ucierpiały w pandemicznej sytuacji. Co prawda, z początku sytuacja epidemiczna zdziwiła każdego z nas. Z biegiem czasu, kierownicy knajp uzyskując nowe doświadczenie i zmieniając nieco swój schemat funkcjonowania, rozwinęli swoje restauracje na zupełnie nowym, nieznanym dotąd polu. Okazało się że, to właśnie restauracje były jednym z wielu działów gospodarki, które doskonale poradziły sobie w nowej sytuacji.