Bezpieczny transport substancji niebezpiecznych w gastronomii. Co warto wiedzieć?

Choć nie każdy zdaje sobie z tego sprawę, transport substancji niebezpiecznych dotyczy również gastronomii oraz przemysłu spożywczego. Tymczasem odpowiednie przewożenie substancji, takich jak gaz czy środki czyszczące ma ogromne znaczenie dla bezpieczeństwa człowieka oraz środowiska. Taki transport musi się odbywać zgodnie z obowiązującymi procedurami.

Przepisy ADR i szkolenia pracowników

Przestrzeganie stosownych przepisów dotyczących przewozu substancji niebezpiecznych ma kluczowe znaczenie dla zapewnienia ich bezpiecznego transportu. Dlatego wszyscy pracownicy zaangażowani w ten proces, powinni odbyć kursy ADR. Obejmują one m.in. klasyfikację substancji niebezpiecznych, zasady ich pakowania oraz sposób oznakowania.Nad bezpiecznym transportem często czuwa zaś doradca ADR w firmie. Taki specjalista coraz częściej zatrudniany jest w wielu branżach, również w branży gastronomicznej.

Substancje wymagające szczególnej ostrożności

Niektóre substancje znajdujące zastosowanie w branży gastronomicznej wymagają szczególnej ostrożności podczas przewożenia. Mowa tu na przykład o materiałach wybuchowych, w których przypadku konieczny jest kurs ADR klasy 1. Są one wykorzystywane w niewielkich ilościach w niektórych punktach gastronomicznych. Z kolei bardziej zaawansowane technologie wymagają zastosowania materiałów promieniotwórczych. Te zaś obejmuje ADR klasa 7. Jako konkretne przykłady substancji niebezpiecznych w gastronomii wymienić można gaz, środki dezynfekujące, chemiczne środki czystości. W przypadku butli z gazem kluczowe jest ich zabezpieczenie i właściwe oznakowanie. Środki dezynfekujące należy zaś przewozić tak, aby nie doszło do ich wycieku.

Branża gastronomiczna nie ogranicza się jedynie do gotowania i serwowania dań. Jej funkcjonowanie to dużo szerszy obszar. Chociaż z perspektywy konsumenta liczy się przede wszystkim smak, osoby pracujące w branży wiedzą, że zapewnienie dobrej obsługi to wynik dopracowania różnych czynników. Również związanych z przewozem substancji szkodliwych. Aby być na bieżąco ze wszystkimi przepisami, pracownicy branży gastronomicznej co jakiś czas powinni przejść odnowienie kursu ADR. Dzięki temu nie tylko transport substancji niebezpiecznych będzie odbywał się w sposób bezpieczny, ale również obchodzenie się z nimi w punktach docelowych.